Vlekken: de beste tips om ze te verwijderen!

Een koffietas die omgestoten wordt, een klodder tandpasta die uit de tube spat of een balpen die beslist te lekken op jouw favoriete dinsdagochtend-jurkje… Geen paniek, dit lijstje leert je hoe je deze (vlek)ongelukjes op jouw favoriete kledingstuk aanpakt.

Hallo multitasker, 

Ja, jij die je op weekdagen door de ochtendchaos van kinderen goochelt, yogalessen voor vriendinnen plant, online weekboodschappen bevestigt én er in slaagt tijdig op het werk te verschijnen.

Jij die biathleten doet verbleken met jouw vakkundigheid in het combineren van het lakken van jouw nagels en tandenpoetsen of het schrijven van kattenbelletjes en het vingervlug leegmaken van de vaatwasser.

Ondanks jouw fantastische gegoochel ’s ochtends kunnen er soms vervelende neveneffecten optreden. Want net op zo’n momenten durft Murphy wel eens in jouw keuken, badkamer of huiskamer te verschijnen. Een koffietas die omgestoten wordt, een klodder tandpasta die uit de tube spat of een balpen die beslist te lekken. Op jouw favoriete dinsdagochtend-jurkje, zijn fluwelen blazer of hun favoriete onesie. Voor je het weet, sta je daar met niets meer dan een slechte Pollock imitatie in je handen.


Omdat we begrijpen hoe alles kan (mis)lopen, maken we jouw ochtenden graag wat draaglijker met behulp van het volgende lijstje dat aangeeft hoe je deze (vlek)ongelukjes op jouw, zijn of hun favoriete kledingstuk aanpakt. 

Ongelukjes in de badkamer

Lippenstift. Wat je vooral niet mag doen, is wrijven. Deppen is de boodschap. Sprenkel wat ether of wasbenzine op een katoenen doekje waarmee je de vlek behandelt. Als dit niet werkt, kan je even voorbehandelen met vaseline. Doe wat vaseline op de vlek en dep nadien met wasbenzine. Nadien kan het kledingstuk de wasmachine in. 

Mascara. Dep de vlek met ¼ ammoniak en ¾ koud water. Spoel na en gooi in de wastrommel of probeer bovenstaande methode met alcohol of wasbenzine. 

Nagellak. Leg absorberend papier op de vlek en dep ze aan de achterkant met aceton of nagellakremover (zonder olie). Spoel grondig na.
Make-up. Make-up op vette basis (zoals foundation) kan je verwijderen met make-up remover (zonder olie!), met shampoo of met een afwasmiddel omdat deze het vet opnemen. Make-up op droge basis (zoals blush of oogschaduw) kan je beter niet met water verwijderen. Probeer eerst met een droge doek en probeer nadien eventueel te deppen met wat wasbenzine (opgedroogd op een doek).  
Tandpasta. Probeer eerst met water (en eventueel ammoniak) en wanneer dat niet lukt, haal jouw strijkijzer boven. Leg absorberend papier op en onder de vlek de vlek en ga er met een warm strijkijzer over.

Ongelukjes aan de eettafel

Fruitsap. Gebruik nooit zeep bij fruitvlekken want hierdoor kunnen lelijke donkerblauwe vlekken ontstaan. Spoel daarentegen grondig met lauw water en dep voorzichtig met citroensap. Vlekken op wol en zijde, dep je eerst met wat citroensap, nadien met water. 

Ongelukjes op de bureau

Inktvlekken. Dep afwisselend met water en azijn of leg eerst een katoenen doekje onder de vlek en spuit haarlak op de vlek. Haarlak zal de inktvlek doen oplossen waardoor je de vlek makkelijker kan behandelen.  Vlekken op wol en zijde, dep je eerst met lauw water, nadien met citroensap of met een oplossing van ½ azijn en ½ ammonia. 

Kauwgom. Leg onder de vlek absorberend papier en dep op de achterkant van de vlek met een lapje waarop je wasbenzine hebt aangebracht. Verschuif de vlek voortdurend zodat ze telkens op het absorberend papier ligt. Of stop het kledingstuk met een kauwgomvlek in een plastic zak en leg deze een nachtje in de diepvriezer, zodat de kauwgom hard wordt en je de vlek er de volgende ochtend gewoon kan afkrabben.

Ongelukjes in de huiskamer

Kaarsvet. Leg keukenpapier of bakpapier op en onder de vlek. Ga met een strijkijzer over de vlek. 
Rode wijn. Snel zijn is hier de boodschap! Dep de wijn op met keukenpapier. Leg absorberend papier onder de vlek en druppel er spuitwater (of witte wijn of champagne, de keuze laten we aan jullie) over. Strooi nu zout op de vlek en gooi het kledingstuk in de wastrommel (opteer voor een voor- en hoofdwasprogramma). 

We willen jullie er graag op attent maken dat elke behandeling afhangt van het type stof. Zijn wollen trui vraagt een andere behandeling dan jouw satijnen blouse. We raden jou dus steeds aan de behandeling op een onzichtbaar klein stukje stof uit te proberen om na te gaan hoe jouw kledingstuk reageert op de behandeling.

Voordat je naar de winkel rent om die wasbenzine (een goedkoop en bijzonder efficiënt product), willen we graag jouw tips horen. 
Heb jij nog aanvullingen of advies waar zelfs Tante Kaat van onder de indruk zou zijn? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

We horen het graag!

(Coverfoto bron: Andy Fitzsimon)