De zoektocht naar geluk

Bij Jo.mode staan elke dag opnieuw meer dan een dozijn mensen klaar om bezoekers simpelweg gelukkig te maken. Met een nieuwe outfit of gewoon een koffie en een leuke babbel. Want geluk zit immers in een klein hoekje, soms zelfs niet eens goed verstopt. Gelukkig zijn, het lijkt soms moeilijk maar vaak is het dat niet. Het blijkt vooral een levenshouding te zijn, geluk dat binnen ieders bereik ligt.

Daarom nemen we jullie de volgende weken mee, in een verrijkende reis die start in het oude Griekenland en ons via Aristoteles en Plato, via Denemarken tot bij Pharell Williams brengt.

“Wanneer de zon over haar hoogtepunt heen is en het zand onder je voeten de opgenomen warmte nog vrijgeeft. Wanneer het zeewater voor een tweede keer die dag rijst. Wanneer stemmen op het strand vervagen. De geur van kokosnoten, vermengd met de zoute geur van het opkomende water, nippend van een heerlijk drankje. Afgezonderd van alle drukte in mijn hoofd, mijn bureau, in huis..”

Ik praat met een 30-jarige zielsverwant, een jonge mama met een drukke job. We slurpen vers gebrande koffie en keuvelen over de zaken die ons –welja- gelukkig maken. De laatste weken is dit wel meerdere keren hét gespreksonderwerp onder familieleden, vrienden en collega’s gebleken. Warrig staart ze voor zich uit en er volgt niet onmiddellijk een antwoord. Het lijkt wel of haar plots een dertigersdilemma overvalt. Eén dat waarschijnlijk ook net zozeer twintigers-, veertigers- of zestigers overvalt. Een onwetendheid en overvloed aan keuzes.

Die onwetendheid lijkt wel het grootste obstakel op het pad naar geluk. Er zijn zoveel manieren of iedeeën die je helpen om geluk te vinden, maar de moeilijke vraag blijkt vooral deze te vinden die voor jou werken.

Het onleden van wat ons gelukkig maakt, is niet nieuw. Al in de zesde eeuw voor Christus was men hier duchtig in de weer, op zoek naar antwoorden..

Eudaimonia is het centrale concept in de ethiek van de Griekse filosoof Aristoteles. Aristoteles beschreef met deze term het gevoel van geluk en gelukzaligheid –het ultieme verlangen- dat volgt uit het verstandig kiezen en aldus stellen van bepaalde handelingen. Hij was ervan onvertuigd dat de meeste handelingen die we stellen, erop gericht zijn om ons gelukkiger te maken. Net door die specifieke daden te stellen, kunnen we zo’n eudaimonia ervaren.

De volgende vraag die zich dan ook stelt valt eenvoudig te formuleren. Wat zijn nu die specifieke handelingen die in staat zij ons gelukkig maken? We kunnen ook nagaan wat we zelf in de hand hebben en wat niet, hoe we ons kunnen wapenen enzovoort.

In de komende maanden willen we samen met jullie dit alles via de Jo.mode Blog verder ontdekken. En wij zijn niet alleen! Wist je dat in heel wat gerenommeerde universiteiten zoals Harvard of The London School of Economics “Happiness Studies” tot één van de populairste cursussen behoort die je er kan volgen?

Eén vaststelling komt echter steeds terug. Om geluk te vinden dien jij je leven zelf in handen te nemen. Je dient te geloven in jouw vrijheid om de dag te plukken of een wending te nemen ook al is dat niet wat van jou verwacht wordt. Bel je vriendinnen voor die steeds weer uitgestelde lentepicknick of plan nu gauw eens die romantische strandwandeling aan zee met de liefde van jouw dromen.

Begin vandaag nog! Stop een uurtje vroeger met werken en spring even bij ons binnen voor een koffie en een babbel. Bij Jo.Mode helpen we je ondertussen graag bij het kiezen van de favoriete outfit die je toelaat die momenten ten volle te beleven.

Laat je alvast inspireren door de volgende reeks outfits voor zo’n zondagse picknick of voor avondlijke strandwandelingen, overgoten met een vleugje romantiek.

Hou je goed en tot gauw, Charlotte.