Liefde in 36 vragen

Tijdens een warme zomeravond in 1967 ontmoette Arthur Aron, een Berkeley-student Psychologie, zijn medestudente en grote liefde Elaine Spaulding. Naar aanleiding van Aron’s onderzoekswerk in de sociale psychologie (Stony Brook University, New York), raakten ze beide geïnteresseerd in het wetenschappelijk onderzoek over ‘de liefde’. Meer dan vijftig jaar lang bestudeerden Aron en Spaulding de mysteries van de liefde en de aantrekkingskracht tussen twee individuen, zij aan zij in hun Amerikaans onderzoekslaboratorium.

En zo gebeurde het ook dat twintig jaar geleden in datzelfde Amerikaanse labo een wonderbaarlijk moment plaatsvond. De vandaag 71-jarige Aron slaagde erin twee vreemden verliefd te laten worden. Hij nodigde twee personen uit in zijn laboratorium en liet ze plaatsnemen tegenover elkaar. Terwijl ze elkaar aankeken, stelden ze een reeks vragen. 36 uiterst persoonlijke vragen ontwikkeld door Aron zelf. Niet toevallig net hetzelfde aantal vragen als dat er zwarte toetsen te vinden zijn op een Steinway vleugelpiano.

Het bleek te werken! Deze twee personen waren een “match made in the lab” en traden zes maanden later in het huwelijksbootje. Aron en Spaulding voerden het experiment verder uit bij verschillende koppels en telkens kwamen ze tot dezelfde conclusie. De koppels die de 36 vragen aan elkaar hadden gesteld, bouwden een diepe, kwaliteitsvolle band met elkaar op die resulteerde in een hechte vriendschap, een romantische relatie en zelfs een aantal keer een onverhoopt huwelijk.

Twee jaar terug werd Aron’s vragenlijst van onder het stof gehaald door New York Times journaliste, Mandy Len Catron . Ze las over de studies van Aron en Spaulding en besloot het experiment uit te testen. Niet in de veilige omgeving van een laboratorium, maar in de echte wereld. In een New Yorkse bar plaatste ze zichzelf met de vragenlijst tegenover een vage kennis. 

En ook twintig jaar na Aron en Spaulding’s experiment, bleek een gesprek gestoeld op diezelfde 36 vragen de onwaarschijnlijke kracht te hebben een romantisch avontuur te kunnen voeden. Of deze relatie nooit tot stand had kunnen komen zonder de vragenlijst, leek Catron te betwisten. Toeval lijkt dus eerder op zijn plaats te zijn. Maar baat het niet dan schaadt het niet. 

Wat onmiskenbaar lijkt, is de openheid die wordt gevraagd van beide individuen bij het beantwoorden van de vragenlijst. Die creëert vertrouwen, verbondenheid en een geborgen gevoel. En laat het nu juist die elementen samen zijn die de ideale voedingsbodem vormen om een intieme relatie uit te bouwen, vriendschappelijk of romantisch.

En neen, ondergetekende heeft  geen Carrie Bradshaw-allures. Je zal hier dus geen blogpost lezen met een ronkende titel die jou belooft de ware liefde te vinden eens je deze vragenlijst naar een volgende date meesleurt. Ik ben er wel van overtuigd dat de lijst je helpt om de andere beter te leren kennen en om de emotionele band te versterken door je ongekende gedachten en herinneringen met elkaar te delen.

Dus, heb je binnenkort een romantische Valentijnsdate gepland met jouw partner? Onderaan deze blogpost heb ik de 36 vragen opgelijst. Je kan deze vragen steeds meenemen op jouw date om elkaar op een andere manier te leren kennen. Vieren jullie een eerste Valentijn samen of zijn jullie al toe aan jullie veertigste Valentijnsdag,  deze vragenlijst laat je in beide gevallen toe dingen over jouw partner (en jezelf) te ontdekken die je niet eerder wist. 
We wensen jullie bijzonder mooie gesprekken toe en laat zeker niet na jouw ervaring met ons te delen tijdens jouw volgende Jo.mode bezoek!

Maak die romantische date trouwens helemaal compleet door jouw geliefde een prachtige handtas, een stijlvolle das of een handige Jo.cadeaubon te schenken tijdens jullie gesprek. Onze attente verkoopsmedewerkers staan klaar om jou te assisteren in de zoektocht naar dat perfecte cadeautje. 

Vragenlijst
1. Met wie zou je graag eens tafelen?
2. Zou je beroemd willen zijn? In welke mate?
3. Bereid je een telefoongesprek soms voor? Waarom?
4. Hoe ziet de perfecte dag er voor jou uit?
5. Wanneer heb je voor het laatst gezongen in je eentje? Of voor iemand anders?
6. Stel: je wordt negentig en mag kiezen om de 60 laatste jaren van jouw leven door te brengen met het lichaam of het verstand van een 30-jarige. Wat zou je kiezen?
7. Heb je een bepaald voorgevoel over hoe je zal sterven?
8. Noem drie dingen wat jij en ik gemeen hebben.
9. Waar ben je het meest dankbaar voor in het leven?
10. Zou je iets veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed?
11. Vertel jouw levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk aan je gesprekspartner. Je hebt hiervoor 4 minuten tijd.
12. Als je morgen wakker kan worden met een bijzondere gave, welke gave zou je dan willen?
13. Stel: je hebt een glazen bol. Wat zou je willen weten over jouw toekomst?
14. Waarvan droom je al lang? Waarom heb je het nog niet gedaan?
15. Wat is het mooiste dat je ooit hebt bereikt?
16. Waar hecht je het meeste belang aan in een vriendschap?
17. Welke herinnering koester je het meest?
18. Wat is jouw ergste herinnering?
19. Stel: je sterft over een jaar. Wat zou je willen veranderen aan de manier waarop je nu leeft. Waarom?
20. Wat betekent vriendschap voor jou?
21. Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?
22. Noem vijf positieve eigenschappen op van je partner.
23. Hoe close is jouw familie? Verliep jouw kindertijd vrolijker dan die van andere mensen?
24. Hoe is de relatie met jouw moeder?
25. Vertel drie echte wij-verklaringen. Bijvoorbeeld: ‘we zitten nu in deze kamer en...’
26. Vervolledig deze zin: ‘ik wou dat ik iemand had die...’
27. Als je beste vrienden wordt met jouw partner, wat zij die dan moeten weten?
28. Vertel eerlijk aan jouw gesprekspartner waarom je hem/haar graag hebt. Zeg dingen die je niet zou zeggen aan iemand die je pas hebt ontmoet.
29. Deel een beschamende ervaring met jouw partner.
30. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in je eentje? Of in bijzijn van iemand anders?
31. Vertel waarom je je gesprekspartner nu al graag hebt.
32. Wat is te serieus om grapjes over te maken?
33. Stel: je sterft vanavond en kan niemand iets laten weten. Wat zou je nog met je naasten willen delen?
34. Stel: jouw huis vliegt in brand. Je kan jouw dierbaren en dieren redden, maar welk item zou je meenemen? Waarom?
35 . Stel: een familielid sterft. Welke dood zou het meest bij je losmaken. Waarom?
36. Vertel een persoonlijk probleem aan je gesprekspartner en vraag zijn of haar advies. Praat over het gevoel dat het probleem je bezorgt.