Anja

Anja, verkoopsassistente bij Jo.mode Lochristi, maakt al 22 jaar deel uit van het Jo.team. Weinig personen stralen eenzelfde ongedwongenheid uit wanneer je met haar praat over mode, over haar werkdag en de (kleine) dingen die haar gelukkig maken.

“Waar kan ik Anja vinden?” vraag ik aan de vriendelijke dame die me begroet aan de toonbank. Ze begeleidt me langs de fleurige rokken van Pinko, de romantische kleedjes van Red Valentino en de vrouwelijke silhouetten van Marc Cain. Breed glimlachend loopt Anja ons alvast tegemoet. Met ingetogen stem vraagt ze me nog even in de zithoek te wachten terwijl ze een zichtbaar tevreden klant met haar kersverse aankopen naar de kassa leidt.

Wanneer je Anja voor de eerste keer ontmoet, valt meteen haar zelden geziene zachtheid en toegankelijkheid op, als het ware een schoondochter of vriendin die je al jouw hersenspinsels onmiddellijk zou toevertrouwen. Enkele ogenblikken later beginnen we aan het gesprek, knus gezeteld in de donzige sofa en met een heerlijk geurend kopje koffie voor ons uit.

"Ik beschouw deze job niet zomaar als een job. Het voelt niet aan als werken wanneer ik dag in dag uit met mijn passie mag bezig zijn."

“Anja, ik ben hier, breng maar aan!”. Het is een zin die Anja als muziek in de oren klinkt. In de 22 jaar die ze bij Jo.mode doorbracht, bouwde ze met verschillende klanten een hechte vertrouwensrelatie op. Eens in de winkel wandelen trouwe klanten dan ook doelgericht op Anja af, om na het wisselen van enkele gedachten al snel in het pashokje te verdwijnen. Een teken voor Anja dat ze haar creativiteit mag laten botvieren en passende stuks uit de collecties kan laten aanrukken. Andere klanten weten dan weer exact wat ze willen en het enige wat Anja rest, is bijsturen of hen verrassende stuks uitzoeken die nog beter bij hun wensen aansluiten.

"Ik begeleid klanten niet alleen in hun kledingkeuze maar ik luister ook naar hun verhaal, hun verdriet en hun geluk”.

Anja legt me uit hoe ze nooit blindelings alle trends volgt. Persoonlijk heeft ze een voorliefde voor tijdloze kledij waar je ook diezelfde Audrey Hepburn in zou fotograferen. Stijlvol, met een Franse twist.

Wanneer ze een klant assisteert, past ze vanzelfsprekend alle technische modekennis toe. De ene vrouw is mooi met de ene specifieke stof en kleur, de andere vrouw met een A-lijn jurkje of een jumpsuit. Doordat ze uit meer dan 40 verschillende damesmerken kan kiezen, kan ze klanten met uiteenlopende keuzes gelukkig maken.

Steeds een zo volledig mogelijk beeld van die ene klant te vormen, dat is waar Anja elke keer weer naar streeft. Bij onze eerste ontmoeting was het me onmiddellijk opgevallen, dus het verwondert me ook niet dat Anja aangeeft dat ze soms ook een luisterend oor biedt voor klanten wanneer ze even de nood hebben te ventileren. Over hun successen maar ook hun tegenvallers.


“Mensen nog mooier maken, maakt me ontzettend gelukkig”.


Wanneer ik Anja vraag naar het gelukkigste moment van haar dag is er van enige aarzeling in haar antwoord geen sprake. Haar klanten nog mooier maken, hen tevreden en gelukkig zien, naar hen luisteren en hen eerlijk adviseren. Voor Anja is dat allemaal de evidentie zelve. Tot slot vertrouwt Anja me toe dat ze onlangs getrouwd is. Enkele van haar vaste klanten waren afgezakt naar het stadhuis om haar persoonlijk te feliciteren. Haar ogen lichten nog meer op. “Ze wilden me in de bloemetjes zetten, hun manier om me bedanken voor mijn eerlijk advies en hun perfect gevulde kleerkast. Dat verwarmde mijn hart. We praten verder over fijne anekdotes en haar passie voor mode. Veel tijd hebben we echter niet. Na een kwartiertje ziet Anja één van haar vaste klanten de winkel binnenwandelen. Met eenzelfde zachtheid in de stem en de kenmerkende twinkel in haar ogen, excuseert ze zich om breed glimlachend Martine te verwelkomen. Wanneer ik mijn spullen bij elkaar zoek om richting de uitgang van de winkel te wandelen, staan Anja en Martine al in de pashokjes.

“Denk je dat dit jurkje bij me past?” hoor ik Martine nog net opperen, wijzend naar een jurkje van Paul & Joe. Vol vertrouwen in een mooie uitkomst van dit verhaal, stap ik voldaan mijn auto in naar huis. De kersverse man van Anja mag zich een gelukzak noemen.


Antwerpsesteenweg 52
9080 Lochristi
09 356 75 50
info@jomode.be


  • Din - zat : 9u30 - 18u30
  • Zon : 9u30 - 12u30
  • Gesloten op feestdagen
  • (zon gesloten: periode 15/7 - 15/8)


Copyright © Jo.mode 2022